Onsdagstur til Espevær med Tide

Publisert av John Elter den 25.04.16. Oppdatert 08.07.18.

Se andre nyheter fra Espevær her

Ytterst på vestlandskysten, i Bømlo kommune, ligger fiskeværet Espevær. Et av norskekystens små paradis, rikt på kulturminner.

I dag er innbyggertallet ca. 80, men Espevær er likevel et livskraftig samfunn. Øya har post/butikk, restaurant og galleri Gamleposten5444, barnehage, lakserøykeriet Espevær Røykeri, skole og flere store og små attraksjoner! Skyssbåten Rose Ekspress går i fast rute til øya.

Vi starter fra Bergen Busstasjon og kjører sørover mot Os og Halhjem. Vi tar fergen over til Sandvikvåg, og kjører videre over Stord og Bømlo før vi er fremme på den lille kaien i Eidesvik på Langevåg. Her fra blir vi fraktet ut i havet med Rose Ekspress, skyssbåten som knytter Espevær til fastlandet – en liten båttur på under 10 minutt.

Vel fremme på kaien spaserer vi rolig, litt oppover og innover på øya, og etter rundt 10 minutters gange er vi fremme ved Gamleposten5444. Gamleposten5444 er en nyåpnet restaurant med gårdsbruk og galleri, og drives av Hatlevik-søsknene Silje, Rollaug og Torstein – et lignende konsept som Torstein etablerte og nå driver godt på Haaheim gård på Tysnes. Deler av Gamleposten5444 var, som navnet tilsier, øyas postkontor (fiskepoståpneri) fra 1847 til 1981. I dag skal vi spise en herlig lunsj her.
   
Når maten og inntrykkene fra de fine omgivelsene er vel fordøyd blir vi møtt av vår lokale guide utenfor. Vi spaserer vestover på øya, gjennom Hollenderdalen, hvor hollandske skip la til på 1700-tallet for å ta med seg sin hummer-last som de handlet fra Hummerparken. Hummerparken er et unikt byggverk i tre og blikk, med ulike takhøyder og utbygg. Rett og slett en katedral for havets Kardinal! Vi får litt fortelling på veien til, samt omvisning i Hummerparken av vår lokale guide.  

Etter besøket i Hummerparken har man god tid til å spasere rundt på øyen slik man ønsker. Om man vil kan man ta spaserturen nordover, til Garvikjå – for å se (og kanskje prøve?) noe så finurlig som en kabel-ferge. På ettermiddagen samles vi igjen på kaien for vår avgang med skyssbåten tilbake til Eidesvik. Her setter vi oss igjen om bord i bussen vår, og kjører nordover til Sandvikvåg hvor vi tar fergen til Halhjem – og ankommer så Bergen ved åtte-tiden.

Dato: 29. juni 2016

Fremmøte: Bergen Busstasjon perrong P, kl. 08:00

Pris per person: kr.  1090,-

Inkludert i prisen:   
Bussturen og alle ferjeutgifter
Inngang og omvisning i Hummerparken
Lunsj på Gamleposten5444

Vi tar forbehold om nok påmeldte for å gjennomføre turen.

 Link til arrangørens hjemmeside


Se andre nyheter fra Espevær her